Direksiyon nasıl tutulmalı?
Araç sürerken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de doğru direksiyon tutuşudur. Ancak bu kadar önemli olan bir konu sürücülerinde en çok hata yaptıkları konular başındadır. Peki doğru tutuş tekniği nedir?
Düz Yolda Seyir Halindeyken Kullanılacak Teknik
Araç düz yolda seyir halindeyken yapılan doğru tutuşa 9:15 tutuşu denmektedir. Bilinen ancak uygulanmayan bir yöntem olan 9’u çeyrek geçe tutuşu araç düz yolda seyir halindeyken yapılacak tutuş şeklidir. Sağ ve sol kolun aynı düzlem üzerinde olmasını sağlayan bu tutuş ile yolda aniden gerçekleşecek durumlarda en rahat müdahale yapabileceğiniz pozisyondur. Vites değiştirilirken bir müddet sağ kol direksiyondan ayrılsa da ardından hemen yerine konularak doğru tutuş pozisyonunda seyre devam edilir.
Yeni nesil birçok araç direksiyonu da bu tutuşa göre dizayn edilir. Çoğu firma bu tutuşu özendirmek ve benimsetmek adına 9:15 konumunda araçların direksiyonlarına tutamaç yapmaktadır.
Aracın düz yolda seyri durumunda tepeden veya alt kısımdan tutuşun sakıncaları bir hayli fazladır. Ani durumlarda manevrayı kısıtlamasının yanı sıra, direksiyonu çevirmeye katlığınızda hem uygulayacağınız kuvvet fazla olduğundan yorulmanıza neden olur, hem de ani durumlarda kilitlenmeler yaşayabilirsiniz.
Dönüşler Esnasında Kullanılacak Yöntemler
Pull And Push (Çek ve İt): Bu teknikte dönüş tarafına göre aracın direksiyonu tepe noktasından tutulur ve alt kısma kadar çekilir. Ardından diğer kolla alt kısımdan tutularak üst kısma doğru itilir. İstenilen dönmüş sağlanması ve araç düz yola geçmesi ardından 9:15 tutuşuna geçilir. Tepe noktasından alt kısma doğru yapılan çekme hareketi sırasında itme yapacak kol direksiyonda bulunmaz, itme işlemi sırasında ise çekme yapan kol direksiyonda bulunmaz.
Çaprazlama Yöntemi: Dönüşlerde kullanılan bir diğer yöntem ise çaprazlama yöntemidir. Bu yöntemde dönüş yönüne göre ilk hareketi yapacak olan kol tam zıt yöne gelinceye kadar dönüşe devam eder. Ardından diğer kol dönüşü yapan kolun üstünden geçerek, ilk kolun başlangıç noktasından direksiyonu kavrar ve varış noktasına kadar direksiyonu çevirir. Daha çok düşük hızdaki kullanımlarda kullanılan bir yöntemdir. Hızlı araç kullanımında kesinlikle tavsiye edilmez.
Sabit Dönüş Tekniği: Bu yöntemde klasik direksiyon tutuş tekniği olan 9:15 pozisyonu bozulmaz. Sadece dönüş yönüne göre ellerin konumu 7:05 yada 11:25 yada daha da dar bir açıya gelebilir. Yumuşak virajlarda kullanılacak bir tekniktir.