Trafik Yol Çizgileri
Günlük hayatımızın birçoğu yollarda geçer ve araç kullanırken uymamız gereken kurallar vardır,bu kuralların başlıcalarından biri ise Trafik yol çizgileridir.Yol Çizgilerine uymadığımız taktirde başımıza tehlikeli işler açabiliriz.Örnek verecek olursak bir aracı sollama yaparken çizgilere uymamız gerekmektedir,uymazsak karşıdan gelen araç bize çarpabilir buda hem kendi hayatımızı, hemde karşı taraftaki araçta bulunanların hayatını riske atmaktır.Peki bu yol çizgileri nelerdirNerelerde Kullanılırgelin birlikte inceleyelim.
Kesik Kesik Yol Çizgisi: Kurallara uymak şartıyla öndeki araç geçilebilir, şerit değiştirilebilir.
Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeble öndeki araç geçilemez, şerit değiştirilemez.
Kesik Devamlı Yol Çizgisi: Sadece bir yönde geçme yasağı getirmiştir. Bu çizgi boyunca araca yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir.
Yan Yana iki Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmişter, ayrıca (refüj- anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna geçilmez.
Park Yeri Çizgileri: Araçların duracakları yerleri belirlemek amacıyla park yerlerine çizilen çizgilerdir.
Yaya Geçidi Çizgileri: Yayaların karşıdan karşıya güvenle geçmelerini sağlamak amacıyla taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.
Yön Okları: Özellikle kavşak yaklaşımlarında gidilecek veya dönülecek yöne göre zamanında uygun şeride girilmesini gösteren çizgilerdir.
Azami Hız Sınırı: Taşıtyolu üzerine yazılan sayılar bu yol kesimindeki azami hızı gösterir.
Park Yasağı Çizgileri: Park etmenin yasaklandığı kesimlerde bordür taşlarına veya kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.
Trafikte karşımıza çıkan yol çizgilerinin bir çeşidi de devamlı yol çizgisi ile kesik yol çizgilerinin yan yana konmuş halidir. Bu durumda hareket serbestiniz hangi şeritte olduğunuza göre değişiklik gösterir.
Devamlı çizgiyle kesik çizgiler yan yana ise, bu durum yolda “tek yönlü geçiş yasağı var” anlamına gelir.
Düz çizgi tarafında olan araçlar şerit değiştiremez. Kesik kesik çizgi tarafında olanların ise diğer şeride geçmesi, yani sollama yapması serbesttir.
Kesikli ve devamlı çizgili olan yollarda göz yanılmasına karşı tedbirli olmalısınız. Sürüşte hata yapmamak için çizgilerin nasıl yerleştirildiğine ve size yakın duran çizginin şeklinin ne olduğuna dikkat edin.
Böyle yollarda sollama yasağı tabelaları da yol boyunca size yardımcı olacaktır.
kaynak
kaynak