4 Adımda Yokuşlarda Bile Usta Şoför Olma
Uzun yolculuklarda sürücüler için en zorlu parkurlardan biri de yüksek rampalar ve yokuşlardır. Her ne kadar düz yolda “yolların ustası” olsanız bile, eğimli bir yolda şartlar tamamen değişeceğinden, hem sürüş tekniğinize hem de aracınızın kapasitesine bağlı olarak zorlu anlar yaşayabilirsiniz. Ancak her konuda olduğu gibi yokuşta araç kullanmak için de birçok ipucu mevcut. Bu önemli ipuçlarına göz atarak seyahatlerinizi daha keyifli ve güvenli hale getirebilir, kısa süre içerisinde yokuşların da ustası olabilirsiniz.
İlk Kural: Strese Mahal Yok!
Yalnızca yokuşlarda değil; araç kullanırken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de hiçbir koşulda kendinizi ve dolayısıyla aracınızı stres altında bırakmamak. Çünkü stres, hem öfkeyi hem de paniği besler. Bu da ani hareketler yapmanızı tetikleyerek kazaya sebebiyet verecek potansiyel durumlar doğurabilir. Bu nedenle, özellikle yokuş çıkarken ilk adımınız sakince hareket etmek ve strese mahal vermemek olmalı. Daha sonra hızlıca uygulamanız gereken diğer adımlara geçebilirsiniz.
Vitesle Yokuş Çıkma
Özellikle dik yokuşlarda rahat hareket edebilmenin altın kuralı vitesi ve hızınızı doğru ayarlamaktır. Yokuşu çıkarken, yokuşa girdiğiniz viteste ve hızda kalmaya özen göstermelisiniz. Yokuş çıkarken yapılacak ani vites ve hız değişimlerii hem sizi hem de aracınızı büyük bir riske sokabilir. Dik yokuşları çıkarken “ideal vites değeri” gibi belirli bir değer bulunmuyor. Hangi vitesi kullanmanız gerektiğine, yokuşun uzunluğunu, eğimini ve aracınızın yapısını göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerekiyor. Burada önemli olan püf nokta, aracınızı hangi viteste olursa olsun düşük devirde tutarken, diğer yandan gaz pedalına basarak yokuşu çıkmanızdır.
El Freninden Yardım Alın
Eğer aracınız yokuş üzerinde aniden durursa kurtarıcınız hız değil; el freni olmalı. İlk olarak aracın kaymasını önlemek için el frenini yukarı doğru çekin. Daha sonra ayağınızı bir süre debriyaja basılı tuttun. Debriyajı yavaş yavaş bırakırken diğer ayağınızla hafifçe gaza basın. Şayet aracınız stop etmediyse aracın arka bölümü momentumdan dolayı havalanabilir. Bu durum artık el frenini indirebileceğinizin işaretidir. Eğer araç stop ederse gaza daha çok basmanız ya da debriyajdan ayağınızı daha yavaş çekmeniz gerekebilir.
Her Çıkışın Bir İnişi Var
Yokuş yukarı çıkmak kadar yokuştan aşağı inmek de kimi zaman zorlu olabiliyor. Özellikle çok sert yokuşlarda çok daha temkinli davranmanız gerekebilir. Yokuş çıkarken kullandığınız hız ve vites değerlerini, yokuş inerken de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu aşamada da vites ve hızınız, tıpkı çıkarkenki gibi düşük olmalı ve ideal değerleri kendiniz deneyimleyerek belirlemelisiniz. Burada ana kriteriniz aracı rahatlıkla kontrol edebildiğiniz değerler olmalı. Aracı boşa almaktan kesinlikle kaçının, bu hem sürüş güvenliğinizi riske atar hem de yakıt tüketimini artırır. Hızınızı düşürmeye yokuşun en başında başlamalısınız. Yokuştayken hız değiştirmek araç hakimiyetinizi azaltır. Diğer yandan aracınızı boş vitese aldığınız esnada, özellikle fren kullanımlarınızda aracınızın savrulma riski her zaman vardır. Bu nedenle yokuştan aşağı inerken frene mümkün olduğunca az müdahale etmelisiniz.