DRY CAR CARE Emniyet Kemeri Nasıl Hayat Kurtarır?
Emniyet kemeri, toplum genelinde sıkıcı bir mecburiyet olarak görülse de hayat kurtaran çok önemli bir önlemdir. Ön ya da arka koltukta seyahat etmeniz fark etmeksizin mutlaka emniyet kemerinizi takmanız ve kendinizi olası bir çarpma etkisinden korumak üzere bu önemli önlemi almanız gerekir.
Cazip fiyatlarla ve güvenli online ikinci el satın alma avantajıyla hayalinizdeki ikinci el arabaya ulaşmanızı sağlayan ikinciyeni.com ailesi olarak güvenli sürüş için emniyet kemeri takmanın önemine vurgu yapmak istiyoruz. Emniyet kemeri, trafik kuralları için değil sizin, kendi hayatınızı, sağlığınızı, vücut bütünlüğünüzü korumanız için gereklidir.
Emniyet Kemerinin Kısa Tarihçesi
Emniyet kemeri, motorlu taşıtlarda olması zorunlu kılınan ve yolcu ya da sürücülerin güvenli bir biçimde trafikte ilerlemesi için hazırlanan düzenek olarak tanımlanıyor. İlk emniyet kemerini 1903 yılında Gustave Liebau yapmış, ilk kez 1955 yılında Amerika’da Kalifornia’da araçlarda bulunması zorunlu kılınmıştır. Emniyet kemeri kullanımını teşfik eden ilk marka ise Volvo oldu. Bu konuda bilinçlendirici ilk reklam filmini de Ford Motor Company yaptı.
Emniyet Kemeri Hangi Hızda Kullanılmalıdır?
Arabanıza bindiğinizde doğru ve rahat oturma pozisyonuna geçtikten ve eğer sürücü iseniz aynaları ayarladıktan hemen sonra emniyet kemerini takmanız gerekir. Hızın ne olduğu, ne mesafede ilerleyeceğiniz fark etmez. Çünkü emniyet kemeri sadece yüksek hızda söz konusu olabilecek kazalardan korunmak için değildir. Her durumda bir gerekliliktir.
Emniyet Kemeri Takmak Zorunlu mu?
Yasa gereği emniyet kemeri takmak zorunludur. Ayrıca trafikte emniyet kemeri takmadan görülmeniz halinde hakkınızda cazai işlem uygulanır.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası
Trafik Cezası Madde 78/ 1A gereğince 2016 yılında emniyet kemeri bulundurmama cezası 92 TL’dir. Ayrıca sürücüye 15 ceza puanı verilir.
Emniyet Kemeri Takmazsanız Ne Olur?
Emniyet kemeri, aracın hızı ne olursa olsun ani çarpma ve fren yapma sonucunda araç içinde savrulmayı önler. Araç içinde savrulmak kafanızı, vücudunuzu çarpmanıza neden olarak çok önemli sağlık problemlerine sebep olabilir.
Emniyet kemeri, çarpmanın şiddetini azaltır.
Çarpma etkisinin vücudun tek noktasında hissedilerek ağır kayıplara neden olmasını önler.
Çarpma anında araç içinde savrulmayı ve kazaları önler.
Çocuklar için durum çok daha vahimdir. Çünkü onların çok daha hafif olan vücutları ani çarpa sonucu araç içinde savrulur ve aracın cam ya da diğer parçalarına çarparak çok büyük hasar alabilir.
Çocuklar mutlaka arka koltukta yolculuk etmeli,
Yaşlarına uygun olacak şekilde kendi oto koltuklarında ve emniyet kemerleri bağlı olarak oturmalıdır.
Çocuk yetişkin fark etmeksizin herkes arka koltukta emniyet kemeri takmalıdır.
Araç kullananlar ve yolcular için trafik kazalarına karşı alınacak en etkili önlem emniyet kemerini takmaktır. Ağır giden trafikte bile öndeki araca çarpmanız ya da arkadan size çarpılması halinde kemeriniz yoksa önce öne sonra geriye doğru savrulursunuz. Bu savrulma başınızı, omzunuzu, kollarınızı, göğsünüzü çarpmanıza ve bu da çürük, ezik ya da morarma oluşmasına sebep olabilir. Aynı çarpma etkisi daha hızlı ilerlediğiniz bir trafikte yaşanırsa ve emniyet kemeriniz takılı değilse kırıklar, ciddi travmalar hatta ölümle sonuçlanan darbeler söz konusu olabilir.