UZMAN SOFOR REHBERI TWO
3

DRY CAR CARE Periyodik Bakım Nedir?

Aracınızın yılda 1 defa veya 20.000 km’de bir ( hangisi önce dolarsa ) yapılması gereken, içeriğinde değişimler ve kontroller olan bakımdır. Değişmesi gereken parçalar ve kontrol edilmesi gereken noktalar her bakımda farklılık gösterir. Bu işlemler yapılmadığı taktirde aracınızda ciddi tahribat yaratacak durumlar ortaya çıkar. Çünkü yüksek sıcaklıklarda çalışan ve metal parçalardan oluşan motorunuz ve diğer yürüyen aksamlarınız.
Periyodik bakımlarda yapılan işlemin sadece filtreler ve yağın değişmesi olarak algılanmamalıdır. Yapılan bakım sürecinde, aracınızın devamlılığı ve arıza olasılığının azaltılması için kontrol edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noklatar;

·         Antikorozyon kontrolü

·         Fren diskleri ve balataları aşınma kontrolü

·         Kaput kilidinin kontrolü ve yağlanması

·         Sinyaller ve iç/dış aydınlatma kontrolü

·         Egzoz hattının kontrolü

·         Ön cam ve dikiz aynalarının durumunun kontrolü

·         Yakıt filtresi suyunun alınması

·         Cam sileceği fırçaları ve cam yıkama sıvısı seviyesinin kontrolü

·         Takviyeli direksiyon devresinin seviye, durum ve sızdırmazlığının kontrolü

·         Motor bölmesi ve hava yastığı etiketlerinin mevcut olduğunun kontrolü

·         Soğutma devresinin seviye, durum ve sızdırmazlığının kontrolü

·         Akünün test cihazıyla kontrolü

·         Fren/debriyaj devresinin seviye, durum ve sızdırmazlığının kontrolü

·         Beyinlerin teşhis aletiyle kontrolü

·         Körükler/ses kesiciler (susturucu)/rotiller/amortisörlerin durumunun kontrolü

·         Gösterge tablosu ikaz ışıklarının çalışmasının kontrolü

·         Emniyet sisteminin ve lastiklerin basıncının ve durumunun kontrolü

·         Bakıma/yağ değişimine kalan göstergesinin yeniden başlatılması

·         Tekerlek supap tapalarının mevcut olduğunun kontrolü

·         Bakım etiketinin dokümantasyonu ve yerleştirilmesi

·         Lastik basınç ve aşınma durumu
Periyodik Bakımda Kontroller
Periyodik Bakımlarda Değişenler

Hava Filtresi: Amacı motorunuza giren havanın kalitesini ve miktarını ayarlamaktır. Yakıt ve hava karışımından oluşan patlamaların aracınıza ve cebinize zarar vermeden dengeli olmasını sağlar. Hava filtresi, Motora girmeden önce dışarıda ki kötü havayı temizlerken kendisi bir süre sonra kirlenir ve işlevini iyi yapamaz. Yakıt sarfiyatı fazla olur hem cebinize hem de aracınıza zarar verir. Her bakım değişmesi önerilir. Değişmese bile kompresörlü hava ile temizlenmesi kesinlikle önerilmektedir.

Polen Filtresi: Aracınızda havalandırmayı açtığınızda dışarıdan içeriye devamlı bir hava girişi olur. Dışarıda ki hava , tozlu, kirli ve egzoz dumanlıdır. Bu havanın doğrudan içeriye girmesi size ve içindekilere ciddi solunum hastalıklarına yakalanmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemen için Orijinal polen filtresi ile değişmesi tavsiye edilir. Ayrıca polen filtresi hava filtresi gibi değildir. Kompresörden havayla temizlenmesi pek işe yaramaz çünkü anti organik özelliği bozulur ve işlevi gerçekleşmez.

Yağ Filtresi: Araç motorunun içinde bulunan yağ, işlevini yaparken devamlı kirlenir ve içinde bazı metal tortuları oluşmaya başlar. Bu metal  tortuların tekrar silindirlerin içine girip zarar vermemesi için yağ filtresi kullanılır. Yağ filtresi her bakım değişmesi gereken bir parçadır. Yağın içindeki pislikler filtreyi tıkadığında yağ geçişi engellenir ve bu durumda motora daha büyük zararlar vermemesi için yedek kapakçıkları  açılır. Oluşan tortular bu kapakçıklardan motora girerek zarar verir.

Yağ: Aracınızın gereksinim duyduğu en temel varlıklardan biridir. Yağın doğru seçimi araç performansı ve motor ömrü için çok önemlidir. Yağ değişimi uygun gördüğü periyodiklerde değiştirilmesi gerekir. Mümkün olduğunca yetkili servislerde ve bilen kişiler tarafından değiştirilmesi öngörülür. Yağ değişimi, aslında herkesçe basit görülen fakat uygulama esnasında çok dikkatli olunması gereken hususlardan biridir. doğru yağ normu ve doğru miktarlarda konulması gerekir.

Yakıt Filtresi: Yakıt filtresi, isminden de belli olacağı gibi dışarıdan aldığınız yakıtın içinde bulunan tortu ve pisliklerin, ayrıca su veya yakıt dışı bir cisim algıladığında bunun motora gitmesini en yüksek düzeyde engelleyen ve koruyan parçadır. Belli periyodikleri vardır. Bazı araçlarda her bazı araçlarda ise 2 – 3 bakımda bir değişir. Özellikle Mazot filtreleri ( dizeller için ) daha sık değişmektedir.

Tapa Contası: Çok ucuz maliyetlidir fakat görevi çok büyüktür. Kartelin altında bulunan yağ boşaltma tapasından yağ kaçağını engellemek için üretilmiştir. Söküldüğü anda değişmesi gerekir. Onarım kılavuzunda belirlenen torkla sıkılmalıdır. Eksik veya fazla sıkıldığında yağ kaçağına sebep olabilir.

Triger Kayış Seti: Otomobilinizin sağlığı için eğer 2 noktaya dikkat edilmesi gerekiyorsa 1. si yağ değişimlerini zamanında yapmak  2. si Triger sistemini değiştirmek. Triger sistemi aracınızın mekanik olarak zamanlanmasını sağlar ve parçaların doğru zamanda doğru işleri yapmasını emreder. Kayış döndükçe üzerinde ki tırtıklar, dişlileri döndürür ve dişlilerde yapması gereken işi yapar, fakat kayış  koptuğunda motorda doğru işler olmayacağı için motor büyük oranda zarar görür.

Alternatör Kayış Seti: Aracınızda bulunan 2. kayış grubudur. Bu kayışta bazı mekanik parçaları döndürür fakat triger kayışı kadar riskli değildir. Klima kompresörü, direksiyon pompası, alternatör gibi mekanik parçaların işlevini yürütür. Triger sistemi ile birlikte değişmesi gerekir.

Fren Hidroliği: Özellikle yeni araçların hepsinde fren hidroliği kullanılır. Fren pedalına bastığınızda balatalar bir tel yardımıyla değil, hidrolik yağı basıncı kullanılarak disk ile birleşirler.  Aynı zamanda bu yağ hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon pompasını çalıştırmaya ve tekerleklerin sağa sola dönüşünde kolaylık sağlar.

Soğutma Sıvısı: Aracınızın ısınmasını engelleyen malzemelerden biri yağ ikincisi soğutma sıvısıdır. Motorun çalışma esnasında belli aşamalardan geçerek ve belli bir yol izleyerek ısınan motorun soğumasını sağlar. Bu sayede mekanik parçaların fazla ısınmadan dolayı zarar görmesini engeller, araç performansını korur.

Kampana Temizliği: Bazı model araçların arka lastiklerin frenlemesi balata ve disk ile değil, kampana ile sağlanır. Kampananın ömrü balata ve disk’in ömründen daha uzun olduğu için tercih edilebilir. Kampana kapalı bir kutudur ve içinde farklı bir balata vardır. Kapalı olduğu için balata tozları kampananın içinde kalır ve bir zaman sonra balatanın doğru sürtünme yapmasını engeller. Bu nedenle temizlenmesi gerekir.

TOP